Bild: Johan Jeppson och maol
Moderatledaren Ulf Kristersson bör svara på varför han vill höja skatten för sjuka och funktionshindrade.

Antalet sjukskrivna blir allt fler, rapporterar SVT. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) oroar sig mer över de ökande samhällskostnaderna än för ett arbetsliv som gör människor sjuka.

På bara ett år har antalet personer som får sjukpenning ökat från 150 000 till 170 000. De som driver på utvecklingen är framför allt kvinnor och personer med komplexa sjukdomar, ofta både psykiska och somatiska.

Tidigare i vintras presenterades två olika utredningar av de ökande sjuktalen, och de visade att unga kvinnor men även högutbildade kvinnor med barn sjukskrivs oftare än andra grupper i samhället.

De ökande sjukskrivningarna är ett symptom på ett tuffare arbetsliv och att bristen på jämställdhet i familjer fortfarande är stor. Men i stället för att tala om vikten av förebyggande arbete oroar sig Anders Borg (M) och Ulf Kristersson (M) för de ökande samhällskostnaderna, som visserligen är ett stort problem. Men regeringens lösning är enbart hårdare tag. Och redan i dag har Sverige OECD-världens hårdaste regelverk när det kommer till sjukersättningar.

I höstens budget minskade regeringen anslagen till företagshälsovården från 360 till 30 miljoner kronor. De har tidigare lagt ned Arbetsmiljöinstitutet och dragit ned ordentligt på anslagen till Arbetsmiljöverket. Och att individualisera föräldraförsäkringen – som är ett politiskt styrmedel att öka jämställdheten i familjer – har regeringen sagt blankt nej till.

Kvar står alliansen med sjuktal och sjukpenningskostnader som skenar – och så undrar de vad som har gått snett.  I själva verket är matematiken ganska enkel: det går inte att piska folk friska.