Val 2018 Sveriges yngsta parti, Alternativ för Sverige, lockar allt fler Sverigedemokrater. Att medlemmar i politiska partier bryter sig loss och startar nya, ofta mer radikala, versioner av ett parti är inte något nytt. Så här har det gått för några av utbrytarpartierna.

Under den här mandatperioden har över tio procent av alla riksdagsledamöter lämnat sina uppdrag, 36 av 349. Sex av de totalt sju politiska vildarna i riksdagen kommer från Sverigedemokraterna. Det nystartade partiet Alternativ för Sverige (AfS) har lockat flera av såväl vildar som Sverigedemokrater som uteslutits ur moderpartiet.

Nyligen uteslöts riksdagsledamoten Olle Felten ur Sverigedemokraterna efter att ha gått med i det nystartade högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige. Och så sent som igår lämnade Mikael Jansson, riksdagsledamot och tidigare partiledare för Sverigedemokraterna, partiet för att gå med i AsF. Partiet grundades av de uteslutna SDU:arna Gustav Kasselstrand och William Hahne i mars 2018. Kasselstrand och Hahne uteslöts ur Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) 2015, eftersom de enligt Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof »valt att släppa in och lyfta fram extrema krafter i vår rörelse«.

Minst nio tidigare SDU:are och sverigedemokrater har anslutit sig till det nya partiet. Men det här är inte första gången det sker en utbrytning från SD. 1995 bröt sig två personer med nynazistisk bakgrund ut ur ett då väldigt ungt SD och bildade Hembygdspartiet, som senare kom att byta namn till Konservativa partiet. 1998 fick de 0,36 % i kommunvalet i Huddinge och avregistrerades som parti året efter. Även Nationaldemokraterna som bröt sig ur 2001 gick samma öde till mötes och la ner verksamheten inför valet 2014.

Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet, forskar om Sverigedemokraterna. Han tror inte att Alternativ för Sverige kommer lyckas etablera sig som parti.

– Jag skulle tro att samma sak kommer hända med Alternativ för Sverige som med Svenskarnas Parti och Nationaldemokraterna. Deras grund skulle kunna vara gamla SDU, men de är inte så aktiva längre. De kommer möjligen vara ett irritationsmoment för SD men inte så mycket mer än så, säger han.

Alternativ för Sverige
Alternativ för Sverige

Men att medlemmar i politiska partier bryter sig loss för att starta nya, ofta mer radikala, versioner av ett parti är inte något nytt, och har skett över hela det politiska spektrat genom åren. 1917 ansåg en del av Socialdemokraterna att partiet gått för långt åt höger och bildade Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, nuvarande Vänsterpartiet. 1967 bröt sig i sin tur en falang ut ur Vänsterpartiet och bildade antisovjetiska och prokinesiska Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna. 1977 skedde ytterligare en utbrytning ur Vänsterpartiet då pro-sovjetiska Arbetarpartiet kommunisterna (APK) bildades.

– Har man väldigt starka åsikter för vad partiet står för bildas splittringar. När ideologin spelar stor roll blir det lätt fraktioner, säger Yvonne Hirdman, professor vid historiska institutionen på Stockholms universitet.

Även Liberala riksdagspartiet gick igenom en liknande förändring när förslaget om förbud mot alkohol på 1920-talet splittrade partiet. En minoritet av partiet som var emot ett förbud gick ur partiet och bildade Sveriges liberala parti som 1934 slogs ihop med Frisinnade landsföreningen och bildade Folkpartiet, idag Liberalerna.

Anders Sannerstedt tycker att Sverigedemokraterna skiljer sig från andra partier som omorganiserats. När Vänsterpartiet kommunisterna skulle göra sig av med den kommunistiska delen av sin politik och bytte namn till Vänsterpartiet var det många som lämnade partiet eftersom de ogillade den politiska förändringen, men de blev inte uteslutna.

Alla maktkamper inom politiska partier innebär inte att delar av partiet lämnar, eller att de blir uteslutna. Ibland väljer de att lämna frivilligt. Birgitta Ohlson lämnade politiken efter att hon förlorat maktkampen mot Jan Björklund om partiledarrollen inom Liberalerna så sent som 2017.

Mona Sahlin och Håkan Juholt avgick båda från rollen som partiledare  i Socialdemokraterna, frivilligt om än efter påtryckningar.  Men sådana omorganisationer sker oftast när det går dåligt för ett visst parti, något som inte är fallet för Sverigedemokraterna, ett parti som har gått stadigt uppåt i opinionsundersökningarna och valen.

– Inför valet i höst är det viktigare än någonsin att vi står enade för att åstadkomma en förändring av den skadliga politik som regeringen driver. Att splittra rösterna till småpartier som inte kommer att få något inflytande gynnar bara Stefan Löfven, kommenterar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, till Aftonbladet när det stod klart att Jeff Ahl lämnar partiet för AsF.

Bara veckor efter att AfS startade visade en mätning från Yougov att partiet redan har ett nära tvåprocentigt väljarstöd. Den mätningen ifrågasätts dock från flera politiska experter.

– Jag tror inte ens 2 procent av svenska folket vet vilka Alternativ för Sverige är, säger Ekots politiska reporter Maggie Strömberg i Sveriges Radios podd »Det politiska spelet«.

Läs också: Här är alla som SD rensat ut