Bild: Skärmdump svt.se & Anna Molander
Bild: Skärmdump svt.se & Anna Molander

Strumpgate För några veckor sedan slog förvaltningsrätten fast att strumpavtalet var olagligt. Ändå beslutade landstingsalliansen att behålla avtalet.

Förra året avslöjade SVT att Stockholms läns landsting köpt stödstrumpor för 6 000 kronor per par. Landstinget hade slutit ett avtal med medicinleverantören Onemed som var utformat på ett specialsätt vilket gjorde att kostnaderna skenade iväg.

Avtalet revs upp och hälso- och sjukvårdsdirektören skrev ett nytt så kallat avslutsavtal med Onemed som garanterade företaget 450 miljoner kronor per år under två års tid. Trots att sådana beslut ska tas av politiker.

För ett par veckor sedan slog förvaltningsrätten fast att det var fel av Stockholms läns landsting att låta en tjänsteman teckna avtalet. Därmed hamnade avtalet hos landstingspolitikerna som igår fattade beslut i frågan.

Som en följd av domen ville oppositionspartierna S, MP och V dra sig ur avtalet med Onemed. Om Onemed vägrade, ville man undersöka möjligheten att stämma företaget.

Men alliansen ville behålla avtalet och så blev det, tack vare att hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna Starbrink (L) använde sin utslagsröst, rapporterar SVT.