Bild: Riksbanken/Flickr/Alex Proimos.
Bild: Riksbanken/Flickr/Alex Proimos.

Kommuner och landsting köpte förra året välfärdstjänster för 110 miljarder kronor. Nästan alla pengar gick till vinstdrivande företag. »Inget görs för att underlätta framväxten av idéburen välfärd«, säger Ulrika Stuart Hamilton, Famna.

Kommuner och landsting lägger allt mer pengar på att köpa in välfärdstjänster. Förra året landade notan på 110 miljarder kronor – en ökning med 6 procent jämfört med förra året. Det visar nya siffror från SKL som Dagens Samhälle tagit del av.

Och nästan hela summan – 95 miljarder – gick till vinstdrivande privata företag.

Samtidigt har köpen från idéburna välfärdsaktörer minskat med 400 miljoner till 14,5 miljarder år 2015.

– Utvecklingen stämmer inte alls med de uttalade politiska ambitionerna. Vi får ständigt höra från höger till vänster att det är bra med idéburen vård och social omsorg. Ändå har det inte vidtagits några åtgärder för att underlätta framväxten, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare på Famna – riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg.

Ulrika Stuart Hamilton pekar bland annat på att regelverket kring upphandling behöver ses över.

–När kommuner och landsting upphandlar har man totalt fokus på lägsta pris, trots att det inte krävs enligt upphandlingsreglerna. Men att det ska bli så billigt som möjligt är inte en drivkraft hos våra medlemmar. Många drar sig därför från att delta i upphandlingar, säger hon.

Ett annat hinder för idéburen välfärd är frågan om kapitalförsörjning.

– Det finns inga riskkapitalister i den här sektorn som kan pynta in pengar om en verksamhet vill expandera. Och eftersom verksamheterna inte har som syfte att göra vinst är det svårt att få ett banklån.

Enligt direktiven till Välfärdsutredningen ska regeringens särskilda utredare Ilmar Reepalu lägga fram förslag på insatser som förbättrar möjligheterna för den idéburna sektorn.

– Men jag tror inte det kommer så mycket förslag kring detta. Fokus verkar ligga på att begränsa vinsterna men den idéburna sektorn kommer inte växa automatiskt bara för att vinsterna begränsas. Det krävs fler och andra åtgärder.