FOTO: press

HYVLING Antalet hyvlingar har ökat rejält inom handeln. Minst 92 arbetsplatser har drabbats sedan den omtalade Coop-domen i fjol.

– Det är en total omskruvning. Andelen omorganisationsärenden med så kallade »omplaceringserbjudanden« i början av förhandlingarna har skjutit i höjden, säger Sören Söderman, central ombudsman på Handels, till Handelsnytt.

Det är nu drygt ett år sedan Arbetsdomstolen gav Coop Forum rätt i att skära i anställdas arbetstider utan hänsyn till turordningsregler. Istället för att bli uppsagda blev de anställda av med arbetstimmar. Enligt domen blev elva arbetstagare av med mellan 3 och 8,25 timmar i veckan. Sedan dess har en rad uppmärksammade fall av hyvling ägt rum på flera stora kedjor runt om i Sverige.

Handelsnytt har sammanställt hyvlingsförhandlingar som fackförbundet Handels avdelningar haft sedan domen.

Totalt har 92 arbetsplatser inom handeln på något sätt berörts av hyvling sedan november 2016. I 49 fall har regelrätt hyvling genomförts. I 43 fall har arbetsgivaren efter förhandling ändrat sig och antingen sagt upp hela tjänster enligt las-lista, alternativt fullföljt neddragningen av timmarna men gjort det i turordning. Några av de 43 ärendena pågår fortfarande.

Magnus Lindström, chefsförhandlare på arbetsgivarorganisationen KFO, tycker att Handels ger en överdriven bild. Hyvlingsfenomenet är inget nytt, omorganisationerna har skett länge, menar han.

– Coop-domen slog bara fast rättsläget. När man hör Handels så får man känslan av att det är Pandoras ask som öppnats.

Att följa fackets krav på turordningsregler är enligt Magnus Lindström inte ett alternativ för arbetsgivarna.

–Vi måste erbjuda ny tjänst först i enlighet med paragraf 7. Alternativet är att de anställda blir uppsagda. De är de själva som väljer. Sen tycker jag att det var helt rimligt att acceptera en omställningstid, säger Magnus Lindström.