riskkapital1och2samlade

9 av 10 riskkapitalägda bolag i välfärden styrs av män

Dela

Nio av tio riskkapitalägda välfärdsbolag har manliga direktörer, visar Dagens Arenas granskning. Männen har också mest makt i resten av branschen.

Det är ont om kvinnor på ledande positioner i de dominerande vård- och utbildningskoncernerna. Tolv av de 15 största aktörerna har manliga toppchefer. Detta samtidigt som nästan 80 procent av de anställda är kvinnor.

– Det är en bransch som domineras av kvinnor på alla nivåer förutom de översta, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna och Almega har hävdat att en begränsning av vinsterna i välfärden är ett hot mot kvinnligt företagande. Och Håkan Tenelius säger att det är fler kvinnor i ledningen i de mindre företagen än i de större. Totalt har 40–42 procent av vårdföretagen en kvinnlig vd enligt statistik som branschorganisationen tagit fram.

– Det är bättre än i resten av näringslivet. Ändå är inte det tillräckligt bra med tanke på hur många kvinnor som jobbar i branschen, säger Håkan Tenelius.

Sämst på jämställdhet är de riskkapitalägda välfärdskoncernerna. Här har bara en av de tio största aktörerna en kvinnlig vd, visar Dagens Arenas granskning. På ordförandeposterna i styrelserna sitter sju män och tre kvinnor. I Capio, Attendo, Academedia, Ambea, Unilabs och Praktiska är såväl vd:n som ordföranden en man.

Enligt en rapport skriven av Unionens chefsekonom Gösta Karlsson för Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA, är riskkapitalbolag dåliga på att rekrytera kvinnor.

857 svenska företag – med 200 000 anställda –  ägs av riskkapitalbolag. När Gösta Karlsson gick igenom Bolagsverkets databas upptäckte han att ”knappt något portföljbolag har en kvinnlig verkställande direktör eller styrelseordförande”.

– Jag slogs av att styrelseordföranden och vd:n oftast var en man. Jag blev lite överraskad, och det var därför jag lyfte frågan i rapporten, säger Gösta Karlsson.

Där frågar han sig ”om det är så att riskkapitalbolagen är rädda för att engagera sig i bolag med kvinnor i toppen, eller om riskkapitalbolagens ledningar enbart har män i sina nätverk och därför bara tillsätter manliga verkställande direktörer.”

– Man verkar ha svårt att lämna sin egen krets när man letar chefer, säger Gösta Karlsson.

Riskkapitalbranschen i sin helhet är väldigt mansdominerad. Riskkapitalbolagen har få eller inga kvinnliga delägare, investeringsansvariga eller rådgivare. I det sammanhanget tillhör Svenska Riskkapitalföreningens vd Isabella de Feudis en minoritet.

– Vi lider av samma problem som resten av näringslivet, att det är för få kvinnor på ledande positioner. Vi beklagar detta och jobbar med att få in fler. Under året har vi haft nätverksmöten för kvinnor som arbetar med investeringar, säger hon.

Fakta:
I de 15 största vård- och skolkoncernerna är 24 av 30 vd:ar och styrelseordförande män. 12 av 15 vd:ar är män.

Av de 15 största koncernerna är elva riskkapitalägda. Bland dessa har tio koncerner en manlig vd och åtta koncerner en manlig styrelseordförande.

Tillsammans får de 15 största aktörerna nästan hälften av de skattekronor som går till vinstsyftande vård- och skolbolag varje år (totalt 87 miljarder 2012).

7 kommentarer

 1. putte torild - 16 januari, 2014

  Detta tenderar till att vara en pseudofråga! Logiken säger att Sverige kan inte fortsätta som enda land i världen att låta sk riskkapitalister (helt utan risk) dränera välfärden på våra skatter! Riskkapitalister i välfärden bör bli en liten parentes i historien och hur dessa bolag har det med jämställdheten blir då inte så intressant.

  • Rättvisetörstande Realist - 26 juni, 2014

   Jag håller med dig, i det stora hela är genderproblematiken en parentes som bäst. Det vi måste få stopp på att dessa nya furstar mjölkar staten på de resurser som är/var öronmärkta för allmännyttan.

   HUR svårt kan det vara att begripa att OM man har två verksamheter som drivs parallellt med likadana resurser, en i offentlig regi, och en i privat… och den i privat drift FÖRE alla andra hänsynstaganden tar undan 12 procent till vinstutdelning för aktieägarna och VD:n ”lönsamhetsbonus”… SÅ BLIR DET MINDRE KVAR TILL KÄRNVERKSAMHETEN jämfört med den offentligt drivna…!!!

   Och de enda vinnarna i detta moras är de drivna entreprenörerna och riskkapitalisterna som frodas i moderaternas nya himmel på jorden ”statligt finansierad verksamhet i privat regi”. Förlorarna är desto fler, både vårdtagare (och i andra fall elever…) SAMT personalen, eftersom inkomsten är fast, och de ALLTID är det första (och ofta det enda) som det prutas på i jakten på vinstmarginal.

   Det gå f__n inte att krama blod ur en sten! NÅGON måste förlora för att detta ska fungera till kapitalägarnas belåtenhet. Dagens nyliberala syn på detta verkar vara att den naturlagen inte gäller om man inför privat drift, utan då genereras vinsten UTAN att någon kommer i kläm… på något närmast magiskt vis som bara ”ickesocialister” kan begripa. ALLA vinner och ”valfriheten” formligen flödar över alla, liksom skattesänkningarna….

   Vad f__n, är folk dumma i huvudet…???!!!

   • Jette Gott - 27 juni, 2014

    Det är inte bara staten som mjölkas på pengar. det gör även kunder och personal. Kvinnor jobbar hårt och mycket, otryggt och mjölkas ut för att det ska bli råd med ”kalvdans” för dessa gentlemän som ser sig som effektiva, vilket de enligt ekonomiska teorier, påhittade av män också kan analyseras att var. Men det finns inget effektivt i deras gärning. Det är en handling där de själva är de som ger minst arbetad tid per skattekrona. Parasiter – det är knappast fråga om någon symbios. Ett känslokallt utnyttjande av andra människor. Inte helt svårt att se det uppenbart orimliga i att denna ineffektiva ”vård” ska ha en plats i ett modernt och transparent samhälle. Varken uthålligt eller jämlikt. Men en oerhörd obalans vad avser kapitalfördelningen.
    Konstigt att så fort det finns någon som kan producera, djur/livsmedel, kvinnor/arbete så står det alltid ngn manlig kuf beredd att tjäna pengar på/exploatera. Kan de inte göra ett handtag själva i stället? Vad är det för fel på dem?

 2. Kent Werne - 16 januari, 2014

  Det är knappast en pseudofråga med tanke på att Almega, Vårdföretagarna och Annie Lööf målat upp förslag till vinstbegränsningar eller stopp för riskkapitalbolag i vården som ett hot mot kvinnors företagande, och därmed som en antifeministisk linje.

  • putte torild - 16 januari, 2014

   När jag nu tänker efter så ser jag att Kent Werne har alldeles rätt, det är ingen pseudofråga. Det är jag som önskar det vore det!

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Delningsekonomin måste regleras

Bevara delningsekonomins positiva sidor, men se till att de negativa regleras ordentligt! 0Inga delningar

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

Varning för Lööfs migrationspolitik


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  annons
  pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev