riskkapital1och2samlade

9 av 10 riskkapitalägda bolag i välfärden styrs av män

Dela

Nio av tio riskkapitalägda välfärdsbolag har manliga direktörer, visar Dagens Arenas granskning. Männen har också mest makt i resten av branschen.

Det är ont om kvinnor på ledande positioner i de dominerande vård- och utbildningskoncernerna. Tolv av de 15 största aktörerna har manliga toppchefer. Detta samtidigt som nästan 80 procent av de anställda är kvinnor.

– Det är en bransch som domineras av kvinnor på alla nivåer förutom de översta, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna och Almega har hävdat att en begränsning av vinsterna i välfärden är ett hot mot kvinnligt företagande. Och Håkan Tenelius säger att det är fler kvinnor i ledningen i de mindre företagen än i de större. Totalt har 40–42 procent av vårdföretagen en kvinnlig vd enligt statistik som branschorganisationen tagit fram.

– Det är bättre än i resten av näringslivet. Ändå är inte det tillräckligt bra med tanke på hur många kvinnor som jobbar i branschen, säger Håkan Tenelius.

Sämst på jämställdhet är de riskkapitalägda välfärdskoncernerna. Här har bara en av de tio största aktörerna en kvinnlig vd, visar Dagens Arenas granskning. På ordförandeposterna i styrelserna sitter sju män och tre kvinnor. I Capio, Attendo, Academedia, Ambea, Unilabs och Praktiska är såväl vd:n som ordföranden en man.

Enligt en rapport skriven av Unionens chefsekonom Gösta Karlsson för Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA, är riskkapitalbolag dåliga på att rekrytera kvinnor.

857 svenska företag – med 200 000 anställda –  ägs av riskkapitalbolag. När Gösta Karlsson gick igenom Bolagsverkets databas upptäckte han att ”knappt något portföljbolag har en kvinnlig verkställande direktör eller styrelseordförande”.

– Jag slogs av att styrelseordföranden och vd:n oftast var en man. Jag blev lite överraskad, och det var därför jag lyfte frågan i rapporten, säger Gösta Karlsson.

Där frågar han sig ”om det är så att riskkapitalbolagen är rädda för att engagera sig i bolag med kvinnor i toppen, eller om riskkapitalbolagens ledningar enbart har män i sina nätverk och därför bara tillsätter manliga verkställande direktörer.”

– Man verkar ha svårt att lämna sin egen krets när man letar chefer, säger Gösta Karlsson.

Riskkapitalbranschen i sin helhet är väldigt mansdominerad. Riskkapitalbolagen har få eller inga kvinnliga delägare, investeringsansvariga eller rådgivare. I det sammanhanget tillhör Svenska Riskkapitalföreningens vd Isabella de Feudis en minoritet.

– Vi lider av samma problem som resten av näringslivet, att det är för få kvinnor på ledande positioner. Vi beklagar detta och jobbar med att få in fler. Under året har vi haft nätverksmöten för kvinnor som arbetar med investeringar, säger hon.

Fakta:
I de 15 största vård- och skolkoncernerna är 24 av 30 vd:ar och styrelseordförande män. 12 av 15 vd:ar är män.

Av de 15 största koncernerna är elva riskkapitalägda. Bland dessa har tio koncerner en manlig vd och åtta koncerner en manlig styrelseordförande.

Tillsammans får de 15 största aktörerna nästan hälften av de skattekronor som går till vinstsyftande vård- och skolbolag varje år (totalt 87 miljarder 2012).

7 kommentarer

 1. putte torild - 16 januari, 2014

  Detta tenderar till att vara en pseudofråga! Logiken säger att Sverige kan inte fortsätta som enda land i världen att låta sk riskkapitalister (helt utan risk) dränera välfärden på våra skatter! Riskkapitalister i välfärden bör bli en liten parentes i historien och hur dessa bolag har det med jämställdheten blir då inte så intressant.

  • Rättvisetörstande Realist - 26 juni, 2014

   Jag håller med dig, i det stora hela är genderproblematiken en parentes som bäst. Det vi måste få stopp på att dessa nya furstar mjölkar staten på de resurser som är/var öronmärkta för allmännyttan.

   HUR svårt kan det vara att begripa att OM man har två verksamheter som drivs parallellt med likadana resurser, en i offentlig regi, och en i privat… och den i privat drift FÖRE alla andra hänsynstaganden tar undan 12 procent till vinstutdelning för aktieägarna och VD:n ”lönsamhetsbonus”… SÅ BLIR DET MINDRE KVAR TILL KÄRNVERKSAMHETEN jämfört med den offentligt drivna…!!!

   Och de enda vinnarna i detta moras är de drivna entreprenörerna och riskkapitalisterna som frodas i moderaternas nya himmel på jorden ”statligt finansierad verksamhet i privat regi”. Förlorarna är desto fler, både vårdtagare (och i andra fall elever…) SAMT personalen, eftersom inkomsten är fast, och de ALLTID är det första (och ofta det enda) som det prutas på i jakten på vinstmarginal.

   Det gå f__n inte att krama blod ur en sten! NÅGON måste förlora för att detta ska fungera till kapitalägarnas belåtenhet. Dagens nyliberala syn på detta verkar vara att den naturlagen inte gäller om man inför privat drift, utan då genereras vinsten UTAN att någon kommer i kläm… på något närmast magiskt vis som bara ”ickesocialister” kan begripa. ALLA vinner och ”valfriheten” formligen flödar över alla, liksom skattesänkningarna….

   Vad f__n, är folk dumma i huvudet…???!!!

   • Jette Gott - 27 juni, 2014

    Det är inte bara staten som mjölkas på pengar. det gör även kunder och personal. Kvinnor jobbar hårt och mycket, otryggt och mjölkas ut för att det ska bli råd med ”kalvdans” för dessa gentlemän som ser sig som effektiva, vilket de enligt ekonomiska teorier, påhittade av män också kan analyseras att var. Men det finns inget effektivt i deras gärning. Det är en handling där de själva är de som ger minst arbetad tid per skattekrona. Parasiter – det är knappast fråga om någon symbios. Ett känslokallt utnyttjande av andra människor. Inte helt svårt att se det uppenbart orimliga i att denna ineffektiva ”vård” ska ha en plats i ett modernt och transparent samhälle. Varken uthålligt eller jämlikt. Men en oerhörd obalans vad avser kapitalfördelningen.
    Konstigt att så fort det finns någon som kan producera, djur/livsmedel, kvinnor/arbete så står det alltid ngn manlig kuf beredd att tjäna pengar på/exploatera. Kan de inte göra ett handtag själva i stället? Vad är det för fel på dem?

 2. Kent Werne - 16 januari, 2014

  Det är knappast en pseudofråga med tanke på att Almega, Vårdföretagarna och Annie Lööf målat upp förslag till vinstbegränsningar eller stopp för riskkapitalbolag i vården som ett hot mot kvinnors företagande, och därmed som en antifeministisk linje.

  • putte torild - 16 januari, 2014

   När jag nu tänker efter så ser jag att Kent Werne har alldeles rätt, det är ingen pseudofråga. Det är jag som önskar det vore det!

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016