Borgius

2014 blev det mest våldsamma valåret hittills. Totalt anmäldes fler än 2 300 brott kopplade till riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet.

Enligt polisen anmäldes fler än 2 300 brott kopplade till årets valrörelser. Vanligast var skadegörelse, men polisen har även noterat 280 fall av våld och över 300 hot. Antalet anmälningar är fler än under tidigare valrörelser och enligt polisen är det sannolikt så att även fler brott har begåtts.

Under året gjorde polisen ”bedömningar” kring fler än 42 000 möten. Flera möten och demonstrationer ledda av nazister och högerextremister möttes av stora motdemonstrationer.
– Demonstrationerna i sig har varit en utmaning för svensk polis. Det är klart att ytterkantspartierna, och företrädesvis på högersidan, där vi haft demonstrationer och torgmöten och valmöten som krävt en annan uppmärksamhet från polisens sida, säger biträdande rikskriminalchef Johan Grenfors till Ekot.

Polisen har mött skarp kritik för sitt sätt att hantera demonstrationerna. Den kritiken verkar dock inte ha föranlett några förändringar i polisens arbete.
– Vi tycker det är viktigt att slå vakt om rätten att demonstrera, vi tycker det är viktigt att arbeta med dialog och kommunikation. Det här är ett förhållningssätt som svensk polis arbetat med under många år, vi känner oss rätt trygga i det och ska fortsätta gå den vägen, säger Johan Grenfors till Ekot.