Kommunerna hade kunnat anställa 900 i äldrevården för pengarna de nu skickar tillbaka till staten. Enligt Ulla Andersson (V) sätter lagen om valfrihet köppar i hjulet.

I fjol fick Sveriges kommuner en miljard för att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Men långt ifrån alla kommuner har använt pengarna. Hela 170 miljoner kronor kom inte till användning – pengar som hade kunnat finansiera 900 tjänster, rapporterar SVT.

Det var Vänsterpartiet som förhandlade till sig de årliga miljarderna till ökad bemanning i äldreomsorgen. Men pengarna betalades inte ut förrän under sommaren 2015 efter att regeringens vårbudget gick igenom.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson tror att den korta tiden kommunerna hade på sig att söka och göra av med pengarna kan vara ett av skälen till att de inte gjort av med pengarna. Men även att lagen om valfrihet sätter käppar i hjulet för kommunerna.

– Pengarna är ju öronmärkta till ökad bemanning. Det är svårt för kommunerna att säkerställa att de går till just ökad bemanning om pengarna går till privata företag, säger Ulla Andersson till Dagens Arena.

Men att göra satsningen bredare och inte öronmärka pengarna till fler anställda är enligt henne inte en lösning.

– Det har varit centralt att komma tillrätta med bemanningen. Vi måste säkerställa att de som jobbar i äldreomsorgen får fler arbetskamrater och att de äldre får bättre kvalitet. Dessutom tillför vi tio miljarder årligen som är generella, säger Ulla Andersson.

Hon tror inte att kommunerna kommer skicka tillbaka några av årets miljarder som är avsedda för ökad bemanning.

– Nu har kommunerna längre tid på sig att söka pengarna. Och så hoppas vi att vi kommer åt vinstintresset och att kommunerna inser att de inte ska ha privata bolag i välfärden, säger Ulla Andersson.