En helt vanlig bokhylla utan samband med artikeln.

Boktips Politik, samhälle och skönlitteratur, är en oslagbar kombo, om Dagens Arenas ledarredaktion får välja. Här är några tips på god läsning under lediga veckor. 

 

Håkan A Bengtsson:

Foto: Linus Hallgren
Håkan A Bengtsson

 

  • Shaun Bythell: En bokhandlares dagbok.

Är inne på dagböcker denna sommar. Läser Ulf Lundells Vardagar, överraskande bra, för övrigt. Rekommenderas. Men sommarläs också Shaun Bythells bokhandlardagbok. En påminnelse om vilken viktig infrastrukturell kulturinstitution bokhandeln och antikvariaten utgör. Finns i hela landet.

Den här boken utspelas i skotska Wigtown och är laddad med den bästa brittiska sardoniska humorn. Själv har jag utvecklat en egen vana. När jag besöker ett ställe går jag till den lokala bokhandlaren. Jag hittar alltid något läsvärt som jag bär med mig hem. Gör det du också! Och har du den inte så varför inte köpa och läsa En bokhandlarens dagbok?

 

Ulrika Kärnborg

Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg

 

  • Nina Burton Gutenberggalaxens nova

En total makeover av den politiska kartan kan gå blixtsnabbt. Det visar nazisternas oväntade framfart under Almedalsveckan. I sin redan klassiska essä om reformationen och 1500-talets medierevolution förklarar Nina Burton hur.

 

Mats WIngborg:

Mats Wingborg

 

  • Svenska noveller från Almqvist till Stoor (Bonniers, 2018).

Fantastisk samling med svenska noveller. Här finns pärlor som Stewe ClaesonsIndustrisemesterns första dag” och Cecilia DavidssonsSolrosor”. I Stefan Lindbergs novell ”Bortamatch” finns en reflektion som känns aktuell dessa dagar: »Fotboll var ju trots allt inte allting här i världen«. Och en ung man och kvinna som möter varandra i varsitt lag flyr tillsammans mitt under den pågående matchen. Redaktörer är Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Novellsamlingen kan ses som en systerbok till antologin ”Svensk poesi”, som kom ut 2016.

 

Liv Beckström:

Bild: Carl von Scheele.
Bild: Carl von Scheele.

 

  • *Det här får de inte på banken & 23 andra noveller av Kommunalare (Premiss)

Bakom smart formgivna pärmar ryms det Sverige där händer kramar händer, där rumpor och tårar torkas, hudveck smörjs in med salva, torra läppar baddas och livströtta kroppar vänds. Alla dessa dragkedjor som dras upp och ner, alla dessa decibel!

Här skriver undersköterskor, barnskötare, busschaufförer, mentalskötare, vårdbiträden, ridlärare och andra under det breda yrkesparaplyet kommunalare noveller om ett arbetsliv som rymmer så mycket tårar, kramar, död och oro. Så mycket stress och otillräcklighet, så mycket ensamma funderingar och smärta. Och även rädsla. Här samsas lidandet med lindringen och det dagliga slitet med  starka stunder av den närhet som ger arbetet mening.

Det är sorgligt, det är träffsäkert, drabbande och dråpligt. I detta korta format fångar skribenterna både sitt eget arbetes värde och den viktiga, svåra respekten för den medmänniska vars liv och värdighet är på väg att förloras.

  • Jacqueline Woodson Brown girl dreaming 2014 översatt Brun flicka drömmer  (Natur & kultur)

Brown girl dreaming är Alma-pristagaren Jacqueline Woodsons uppväxtberättelse om en liten svart flicka i USA på 1960- och 1970-talen. Med ett prosalyriskt sjungande språk får hon sin barndom i South Carolina och i New York att vibrera av kärlek, vänskap, sorg och längtan. Hon lever i en omvälvande tid av kamp emot rasism. Och mitt i detta får hon den uppmuntran, tolerans och kärlek som hjälper henne, flickan som läser och skriver så långsamt, men som älskar att hitta på historier, att hitta sin uppgift och plats i världen.

Översatt är boken tänkt för 10–12-åringar, men som all god litteratur är det en sann allåldersbok.

  • Eduard Louis En finir avec Eddy Bellegueule,  (Göra sig kvitt Eddy Bellegueule)

En ruskigt välskriven uppväxtskildring om en ung pojkes försök att smälta in och hitta ut ur våldet och homofobin i en arbetarklassfamilj i norra Frankrike.

 

Linnea Swedenmark:

Linnea Swedenmark Foto: Jenny Lindahl

 

  • Rich boy, av  Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

När jag läste ut den här boken sa jag till alla att jag inte tyckte den var särskilt bra. Alls.

Men vissa böcker växer. Nu, några veckor senare, längtar jag efter att vänner ska läsa ut den så att vi kan diskutera den.

Läs den du med, så kan vi prata om den sen!

 

Lisa Pelling

 

Lisa Pelling. Foto: Linus Hallgren
Lisa Pelling

 

  • Hynek Pallas, Ex – Migrationsmemoar 1977-1917

Jag hade stora förväntningar efter Hynek Pallas drabbande “Oanpassbara medborgare” från 2016. Men jag fascineras av Hynek Pallas smart berättade självbiografi. Upptäcker att vi gått på samma skola, vuxit upp i samma bostadsområde, men levt i olika världar.

En bok om språk, identitet, rötter – och migrationslandet Sverige.

  • Zadie Smith, Swing Time

Kan inte släppa ifrån mig Swing Time, en mångfasetterad skildring av det rasifierade brittiska klassamhället. Följer andlöst de två flickorna som blir varandras allierade på kyrkans danskurs eftersom »vår hud hade exakt samma bruna ton – som om samma stycke används för att skapa oss båda två«, och deras kamp för att hantera de drömmar som inte kan bli verklighet.

 

Daniel Mathisen:

 

Daniel Mathisen

 

  • The Man In The High Castle av Philip K. Dick.

Om du vill läsa en bok som vecklar ut mörkrets yttersta konsekvenser ska du kasta dig över Philip K. Dicks lysande klassiker. Vass, rolig – och riktigt obehaglig.

  • Kate Evans Threads From The Refugee Crisis (Verso).

Ett seriealbum som fångar flyktingkrisens hjärtskärande verklighet genom personporträtt och dialoger från lägren i Calais.

 

Vesna Prekopic

Vesna Prekopic.
Vesna Prekopic

 

  • Duraid Al-Khamisi, Mellan floderna (2018)

Denna fantastiska roman är en surrealistisk saga om ett folk och ett land som trots mörker och misär både överlever och lyckas med konststycket att leva.

En bok att sluka och uppslukas av!

 

Silvia Kakembo

Silvia Kakembo

 

  • Störst av allt  av Malin Persson Giolito

Störst av allt är en deckare där handlingen är förlagd till Djursholms allmänna gymnasium. Författaren Malin Persson Giolito (för övrigt dotter till GW) skildrar ett terrordåd i överklassmiljö utfört av en av “deras egna”. Spännande klassdynamik och träffsäkra karaktärer.

Lockar till och med till skratt emellanåt!

 

Björn Elmbrant

Foto: Linus Hallgren
Björn Elmbrant

 

  • John Lapidus Vårdstölden

Nästa gång sjukvårdsköer är ämnet för något reportage
i TV inför valet kan du vara nästan säker på att där inte nämns
att det finns gräddfiler till vård för dem som har pengar.
Vill du veta mer om detta ska du läsa John Lapidus
bok Vårdstölden.  650 000 personer, en tiondel av
Sverige, har privata sjukvårdsförsäkringar och kan köpa sig
förbi månadslånga köer hos offentligfinansierade
privata vårdgivare.

Titeln på boken syftar på att de med
pengar snyltar på det gemensamma. Och den gruppen växer.

  • Barry Eichengreen, The Populist Temptation

Den amerikanska ekonomhistorikern Barry Eichengreen, som
skrivit om Europa på 30-talet, kom nyligen med en högaktuell bok om den populistiska frestelsen. Han tycker inte det är så konstigt att populister som Trump och andra vinner debatten i spåren på en växande ekonomisk
osäkerhet, migration och att de stora partierna ofta saknat förmåga
att lyssna in folkets stämningar.
Till bokens förtjänster hör att han kan binda ihop historien med nuet.

Det mesta har hänt förut. Men varför har vi lärt oss så lite?

*Uppdaterad den 14 juli.