Foto: Hans-Erik Karlsson/Flickr.
Foto: Hans-Erik Karlsson/Flickr.

Det behövs 150 000 nya lärare de närmaste tio åren, men det finns ingen allmän  lärarbrist, slår Sveriges kommuner och landsting fast.

Det råder brist i vissa yrkesgrupper, och särskilt enkelt att få jobb är det för förskollärare, lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen, vissa språklärare och lärare i yrkesämnen och modersmål. Det meddelar Sveriges kommuner och landsting, SKL, som publicerar en ny rapport om rekryteringsläget inom skolan. 

Lärarbehovet förutsägs nu vara drygt 40 000 lärare fler mot senast en liknande prognos gjordes 2012.

SKL listar nio punkter på vad arbetsgivarna redan gör och kan göra för att klara rekryteringsbehoven. Det handlar bland annat om att skapa karriärmöjligheter, underlätta lönekarriärer och möjliggöra kompetensutveckling. Det är också av vikt att arbetsgivarna säkrar att alla yrkesgruppers kompetenser används på rätt sätt i skolan.

Rapporten presenterar även en enkätundersökning som följer upp lärarlegitimationsreformen. Den visar att bristen på legitimerade lärare inte är så alarmerande som debatt gjort gällande. Däremot finns det brist på lärare i några ämnen hos vissa arbetsgivare.

– Talet om lärarkris är överdrivet. Sverige har inte har någon allmän lärarbrist. Vi har heller inte en massa tomma klassrum. Utvecklingen är på rätt väg. Alltfler blir behöriga och legitimerade men det tar tid.  Och det finns definitivt utmaningar. De är dem vi ska koncentrera oss på, säger SKL:s VD Håkan Sörman i ett pressmeddelande.

Enligt Svenska Dagbladet tar SKL inte hänsyn till de politiska förslagen från valrörelsen som kommer att kräva fler lärare i skolorna.