Bild: Privat

Sverige har, till skillnad från många andra länder, goda statsfinanser och möjlighet att investera för att skapa förutsättningar för uthållig tillväxt och nya jobb. Men regeringen väljer att inte göra det, skriver Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för S.

Arbetslösheten är 7,5 procent idag. Det är ett enormt slöseri. Regeringen har misslyckats med jobben. Arbetslösheten har ökat och andelen av befolkningen som är i arbete, den så kallade sysselsättningsgraden, har minskat under regeringen Reinfeldt.

Direkt efter valvinsten 2006 sjösatte regeringen sina reformer: skattesänkningar, kraftigt försämrad a-kassa och höjda avgifter, utförsäkring av sjuka, sänkta arbetsgivaravgifter, aktivitetsförbud på arbetsförmedlingen för unga, kraftig minskning av vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning samt införande av Fas 3 som den största åtgärden. Under drygt fem år har nu denna politik prövats. Hur länge ska en politik som inte ger jobb få kallas ”arbetslinjen”?

I dag presenterade regeringen sin vårproposition. Det är den näst viktigaste propositionen, efter budgetpropositionen, då regeringen har möjlighet att agera för att påverka den ekonomiska utvecklingen och läget på arbetsmarknaden. Bedömningen är att svensk ekonomi står och hackar. Återigen tvingas regeringen skriva ned prognosen för 2012 och man räknar med att arbetslösheten skall öka från en redan hög nivå.

Särskilt allvarligt är att långtidsarbetslösheten ökar och antalet arbetslösa som har mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden ökar. Antalet personer som varit arbetslösa riktigt länge, mer än två år, har de senaste fem åren ökat från drygt 28 000 till nästan 70 000 i februari i år. Även bland ungdomar har långtidsarbetslösheten ökat.

Den genomsnittliga arbetslöshetstiden har ökat med cirka 40 procent jämfört med 2006. Ungdomsarbetslösheten når rekordhöga 25 procent. Även om man kan ha synpunkter på det mått som används för att mäta ungdomsarbetslösheten så måste man konstatera att samma mått, med samma brister, år 2007 var 19 procent.

Läget är alltså allvarligt. Mycket allvarligt. Det krävs en ny politik för fler och växande företag som faktiskt skapar nya jobb och en efterfrågan på arbetskraft. Den beräknade tillväxten för 2012 – 0,4 procent – förslår inte långt. Trots den låga tillväxten och höga arbetslösheten så har arbetsgivarna stora svårigheter att få tag i personal med rätt kompetens. Matchningen fungerar inte, tillväxten i de kunskapsintensiva sektorerna hämmas av bristen på rätt utbildad personal.

Sverige har, till skillnad från många andra länder, goda statsfinanser och möjlighet att investera för att skapa förutsättningar för uthållig tillväxt och nya jobb. Men regeringen väljer att inte göra det. Vårpropositionen är förvånande passiv och signalerar bara ”more of the same”, man vill fortsätta på den inslagna vägen med sänkta lönekostnader trots att både verkligheten och den samlade expertisen visar att det är en både dyr och ineffektiv åtgärd. Småborgarnas desperata förslag om sänkta löner visar att regeringen saknar konkreta förslag för att vända utvecklingen.

Det mest anmärkningsvärda är att regeringen så hårdnackat fortsätter att säga nej till utbildningslinjen. Utbildning är effektivt för att rusta de arbetslösa för att kunna ta de jobb som finns och helt avgörande för att växande företag skall få tag i rätt kompetens.

Det är inte genom mer generella subventioner till företagen utan genom en konsekvent satsning på människors kompetens som arbetslösheten kan bekämpas. Det handlar om yrkesutbildning och högskoleutbildning för att möta arbetsmarknadens behov men också om nya utbildningschanser för alla som hamnat långt från arbetsmarknaden. Rejäla resurser måste satsas på alla de ungdomar som tillåtits misslyckas i skolan för att de skall nå gymnasiekompetens och ett riktigt jobb.

Det blir allt mer tydligt att konflikten om jobben handlar om vi skall satsa på utbildningslinjen eller fortsätta med de skattesänkningar som inte har lett till nya jobb.

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.